Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

14 augustus – Maximiliaan Kolbe

14 augustus 2012 [412] Olivier Keun

Na een visioen van Maria treedt de Poolse Rajmund Kolbe in bij de franciscanen. Hij studeert verder in Rome en wordt tot priester gewijd.

Hij neemt de naam Maximiliaan aan. Vervolgens werkt hij ondanks zijn zwakke gezondheid in Polen en  Japan. In Polen richt Maximiliaan een conservatief christelijk weekblad op dat grote verspreiding kent. Ook  sticht hij een klooster, dat in korte tijd uitgroeit tot een van de grootste in de wereld. Dit klooster neemt na  de inval van de Duitsers (1938) 3000 joden en vluchtelingen op. Vanwege zijn kritische houding wordt hij  eerst in 1939 en opnieuw in 1941 gearresteerd. In Auschwitz wordt hij vermoord. Hij is in 1982 heilig  verklaard. De naam Maximiliaan komt van het Latijnse woord maximum dat de grootste betekent.

Moderne namen afgeleid van Maximiliaan Kolbe:
Massimiliano
Massimo
Max
Maxim
Maxime
Maximien
Maximilian
Maximiliano
Maximilianus
Maximin
Máximo
Maximus
Miksa
Maxima
Maximiliana
Maximiliene
Maximilienne


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder