Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Een schuld van 400 jaar

10 augustus 2012 [412] Olivier Keun

Een Pools parlementslid wil dat Spanje een 400 jaar oude schuld terugbetaalt. Een stunt om in het nieuws te komen? Gaat het armlastige Spanje hier überhaupt op reageren?

De Poolse parlementariër Marek Poznanski eist dat Spanje een schuld van 235 miljoen zloty (57,4 miljoen euro) terugbetaalt aan Polen. De schuld werd in de 16de eeuw aangegaan en nooit afgelost. Filips II, Spaans koning destijds, leende 430.000 dukaten van de Poolse koningin Bona Sforza om de kosten van een oorlog tegen zijn grote rivaal Frankrijk te dekken. De schuld werd na de oorlog niet terugbetaald. Volgens historici werd Sforza zelfs vergiftigd in opdracht van Filips II. De koningin stierf in ballingschap in Italië. Tot de 18de eeuw probeerde Polen het geld terug te vorderen, maar de Spanjaarden voldeden slechts tien procent van de schuld.
De 28-jarige parlementariër Poznanski is daar niet tevreden mee. Hij legde zijn verzoek voor aan het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat de kwestie nu zal bestuderen. Volgens de website van de volksvertegenwoordiger werd een dukaat destijds van 3,5 gram goud gemaakt. Tegen de huidige goudkoers is de lening vandaag 57,4 miljoen euro waard, zonder intresten. (SVL)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder