Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Bendeleider Ned Kelly na 132 jaar terug naar huis

06 augustus 2012 [412] Olivier Keun

Het stoffelijk overschot van de Australische outlaw Ned Kelly moet worden teruggegeven aan de familie, zodat er een ‘fatsoenlijke’ begrafenis kan plaatsvinden.

Ned Kelly kreeg als stugge Ierse katholiek (geboren in 1855 in Beveridge, noordelijk van Melbourne) de haat tegen de Britten met de paplepel ingegoten. Er bleek weinig nodig om zijn criminele inborst te prikkelen. Kelly werd een bendeleider in Australië die kon rekenen op veel sympathie onder de bevolking. Hij geldt na al die jaren eigenlijk als volksheld, niet alleen wegens zijn verzet tegen de Britse koloniale overheersing, maar ook omdat hij tal van misstanden aanpakte: corruptie onder de politie, een incompetente overheid en grootschalige diefstal van land door grootgrondbezitters. Een shoot out in de Glenrowan Inn in 1878 met de politie leidde ertoe dat Kelly en zijn ‘gang’ (zijn broer Dan en hun maten Joe Byrne en Steve Hart) op de ‘gezocht’-rol werden gezet met de hoogste prijs ooit in het Britse rijk uitgeloofd. De bende doodde drie politiemensen maar van hun kant overleefde alleen Ned Kelly zelf het vuurgevecht. Hij werd van alle kanten beschoten, maar had zich met metalen platen succesvol beschermd. In de anderhalf jaar erna beroofden ze tal van banken zonder een schot te lossen terwijl Kelly talloze artikelen schreef over de misstanden. Hij werd er steeds beroemder door. Het plan voor een enorme treinoverval en het uitroepen van de vrije republiek van Noordoost-Victoria liep stuk op een overweldigende politiemacht die de Kelly-gang had omsingeld. Na een schijnproces vond Kelly op 11 november 1880 de dood door de strop in de Old Melbourne Gaol. Een legende was geboren. Kelly’s stoffelijk overschot was in handen gekomen van de projectontwikkelaar die de grond achter de voormalige Pentridge-gevangenis bezat en daar een soort Ned Kelly-museum wilde bouwen. Het lag temidden van een chaotische verzameling van resten van 34 andere veroordeelden. De afstammelingen gaan hem nu opnieuw begraven. Het is sinds kort duidelijk dat het om Kelly’s (incomplete) skelet gaat door vergelijking met DNA van Anthony Griffiths en Leigh Olver, achterkleinkinderen van Kelly’s zuster Ellen. De herbegrafenis zal waarschijnlijk plaatsvinden in Glenrowan, waar de familie meer graven heeft en waar in 1878 de shoot out plaats vond.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder