Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

27 juli – Ignatius van Loyola

29 juli 2012 [412] Olivier Keun

De naam wordt in verband gebracht met het Latijnse woord ignis dat 'vuur' betekent. Iñigo López de Loyola is een jonge, vechtlustige edelman uit Spaans Baskenland.

Nadat hij page is geweest aan het Spaanse hof, wordt hij militair. Ernstig gewond aan zijn  benen trekt hij zich terug in het familieklooster van Loyola, waar hij meer uit verveling dan uit interesse een boek over heiligenlevens leest. Hij is zo onder de indruk van de heiligenlevens dat hij sindsdien nog maar één ambitie heeft: soldaat van Christus te zijn. In Parijs voltooit hij zijn filosofische en theologische studies. Daar verandert Iñigo zijn naam in Ignacio. Ook sluiten de eerste volgelingen, waaronder Franciscus Xaverius, zich bij hem aan. Samen met hen sticht hij de Sociëteit van Jezus. In 1540  geeft paus Paulus III zijn goedkeuring aan deze nieuwe religieuze orde, de jezuïeten.

Moderne namen afgeleid van Ignatius
Ig
Ignaas
Ignace
Ignacio
Iñigo
Naas
Nacho
Nas
Ignacia
Ignatia
Nacha


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder