Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Soldatenspullen in Brussel

28 juli 2012 [412] Olivier Keun

Op de tentoonstelling Hebben en houden van een soldaat tussen leven en dood gaat het niet om wapens en geweld. Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis laat zien welke gebruiksvoorwerpen soldaten meenamen naar oorlogsgebied. Alledaagse objecten vertellen over leven en werkomstandigheden van uitgezonden soldaten. Van scheerkwast tot bokshandschoen en van drinkfles tot gebedenboek.

In het Brusselse Koninklijk Museum van het Leger staan ruim zestig identieke vitrinekasten opgesteld, keurig in het gelid. Iedere vitrine heeft een onderwerp. Een vitrine gaat over communicatie. Er staat een ouderwetse telefoon, maar ook een alarmpistool, een verrekijker en diverse modellen zaklampen. Elders staan diverse drinkflessen. Want waar ook ter wereld, water is de belangrijkste levensbehoefte.
De ruim duizend geëxposeerde voorwerpen behoorden toe aan soldaten van verschillende rangen, afkomstig uit Amerika, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Japan en Zweden. De voorwerpen zijn gemaakt en gebruikt vanaf de 18de eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Door al deze voorwerpen thematisch bij elkaar te plaatsen, worden de overeenkomsten tussen soldaten benadrukt. Allemaal hadden ze scheerspullen en een stuk zeep bij zich, soms ook parfum. Allemaal hadden ze behoefte aan vertier, bijvoorbeeld door kaartspellen te spelen of muziek te maken op een zelfgemaakt instrument.
Te zien zijn heel persoonlijke bezittingen en universele gebruiksvoorwerpen, vaak massaproducten. Daardoor toont Hebben en houden van een soldaat dat soldaten gewone mannen zijn met herkenbare behoeften.
(Inge Schriemer)

Brussel, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Jubelpark 3, 0032-2 737 78 33. www.klm-mra.be
Hebben en houden van de soldaat tussen leven en dood
Tot 15 september, di t/m zo 9-12 en 13-16.45 uur
De foto toont een verbanddoosje dat soldaten bij zich hadden. Dit Amerikaanse blikje is voor eerste hulp bij slangenbeten, omstreeks 1944. (Foto Torbjörn Lenskog, Lennart Durehed)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder