Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Fredje wint goud voor België!

28 juli 2012 [412] Olivier Keun

Tijdens de Olympische Zomerspelen van Atlanta (VS, 1996) was Fredje Deburghgraeve van Roeselare ongenaakbaar. Hij zwom naar goud en een nieuw wereldrecord. Miljonair werd hij er niet van, integendeel.

Het wereldrecord van 1.00.6 op de honderd meter schoolslag tijdens de finaledag viel niet uit de lucht: hij zwom tijdens de kwalificatiereeks al een
wereldrecord. Deburghgraeve (geboren in Roeselare op 1 juni 1973), getraind door de Nederlander Ronald Gaastra, won nog het wereldkampioenschap in 1998 maar haalde de kwalificaties voor de Spelen van Sidney niet en hing toen zijn zwembroek aan de wilgen. Zijn kenmerkende kale kop –destijds nogal bijzonder- liet ‘Fredje Raketje’ weer met een weelderig bos haar begroeien.
Hij werd schoenenvertegenwoordiger in Langemark-Poelkapelle, fitnesstoestelverkoper en handelaar in verpakkingsmateriaal maar verloor zijn baan toen zijn werkgever failliet ging. Na een poosje werkloosheid werkt hij momenteel in zijn geboortestad Roeselare bij een reclamebedrijf.
Hij wil graag verteld hebben dat Atlanta nog niet zo lang geleden is, maar dat het met de financiën van Olympische kampioenen sindsdien héél anders gesteld is. Fredje moet hard werken voor de kost want de gouden medaille bracht hem geen weelde.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder