Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Mona Lisa opgegraven?

26 juli 2012 [412] Olivier Keun

Speculaties en legenden omgeven nog altijd de vraag wie model stond voor Leonardo da Vincis ‘Mona Lisa’. Mogelijk zijn haar stoffelijke resten nu in Florence gevonden.

Italiaanse archeologen hebben in het Florentijnse klooster Sant’Orsola botten gevonden van een vrouw die wellicht model stond voor het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci. Onderzoekers zijn al een jaar bezig met de overschotten die in 2011 met behulp van detectieapparatuur onder de kloosterkerk zijn gevonden.
DNA-testen moeten nu uitwijzen om welke vrouw het gaat, maar de onderzoeker nemen aan dat het gaat om Lisa del Gioconde, die begin 16de eeuw in Florence woonde en daar met Da Vinci in contact kwam. Vandaar dat het niet zo gek is te denken dat zij model stond voor het doek dat sinds jaar en dag miljoenen naar het Louvre trekt.
Of het al dan niet Lisa del Giocondo is, is trouwens erg omstreden. Velen houden het erop dat Da Vincis leerlinge Salaj model stond, maar ook komen Isabella van Aragon (dochter van Alfonso II van Napels) en Caterina Sforza (dochter van hertog Galeazzo Maria Sforza van Milaan) in beeld.
Hoe de testen ook uitpakken: als is bewezen dat de botten daadwerkelijk van Lisa del Giocondo zijn, staat natuurlijk nog allerminst vast dat zij voor Leonardo da Vinci poseerde.
(Dominik Feldmann)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder