Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Fanny, de Flying Housemother

26 juli 2012 [412] Olivier Keun

Op 29 juli 1948 opende koning George VI de Olympische Spelen in Londen. De oorlog drukte een zwaar stempel: het werden schrale Spelen die duurden tot 14 augustus.

Ruim 4.000 deelnemers uit 59 landen namen deel aan zeventien sporten. Op deze veertiende Spelen, waar Duitsland en Japan niet welkom waren, was het voortdurend improviseren geblazen. Fatsoenlijk onderdak hadden de deelnemers niet; velen kozen een plek buiten de treurige barakken en voor behoorlijk voedsel moesten omwegen worden gevonden omdat veel nog op rantsoen was.De meeste sportaccommodaties waren voor de gelegenheid opgewaardeerd, zoals het Wembleystadion. Wembley was een voetbalwalhalla en kreeg nu een atletiekbaan tussen veld en tribunes.
Gote ster van de Spelen werd Fanny Blankers-Koen, door de Britten tot de dag van vandaag hardnekkig “de Nederlandse huismoeder” genoemd. Dat een vrouw van dertig, met twee kinderen, vier gouden hardloopmedailles won, was op het onvoorstelbare af. Bekijk hier films van de gouden Fanny. Tekenend voor die jaren was dat op de sprintnummers bijna geen kleurlingen deelnamen. Tegenwoordig zijn blanken hier uitzonderlijk. Het vijfde goud voor Nederland was voor rekening van zwemster Nel van Vliet.
Treurig voor België was de instorting van marathonloper Etienne Gailly op het laatste stukje. In het stadion werd hij nog ingehaald door de Argentijn Cabrera en de Brit Richards.
Bijzonder was het verlies van de Britten in de hockeyfinale tegen voormalige kolonie India. Ook opvallend was het eerste Belgische Olympische goud, voor Gaston Reiff (Eigenbrakel) op de 5000 meter. Het Belgische wielrennen was succesvol: de Belgische wielrenners winnen goud in de tijdrit; Pierre Nihant fietst als tweede over de lijn tijdens de één kilometer lange tijdrit en Lode Wouters verovert het brons in de wegwedstrijd individueel.
De Amrikanen wonnen de meeste gouden medailles (38), gevolgd door Zweden (16) en Frankrijk (10). Vreemd genoeg mochten Hongarije, Italië en Oostenrijk wel meedoen, terwijl de Sovjet-Unie wegbleef.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder