Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Beatrix onder vuur

26 juli 2012 [412] Olivier Keun

Het leven van Beatrix van Oranje is met alle hoogte- en dieptepunten op respectvolle wijze vormgegeven in een televisiereeks. Daarvan is nu een dvd verschenen.

Precies veertig jaar geleden werd in Nederland televisiehistorie geschreven. In de Fred Haché Show werd een vrouw ten tonele gevoerd die sprekend op Juliana leek en die met ‘Majesteit’ werd aangesproken en die tijdens het gesprek doorging met het schoonmaken van spruitjes (‘want dat doet het gewone volk ook, en ik vind het leuk om te doen’). Naar aanleiding van deze scene – die alles bij elkaar slechts een paar minuten duurde – werden zelfs Kamervragen gesteld en de toenmalige minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk onderzocht de juridische mogelijkheden om de VPRO zendtijd af te nemen. Deze kwestie liep met een sisser af.
Daarna hebben de Nederlandse omroepen zich terughoudend opgesteld in de berichtgeving over het koningshuis; aan fictie waagden ze zich in het geheel niet. Het leek wel alsof ze hun vingers niet aan dit heikele onderwerp wilden branden. Eerst moest met het satirisch programma Kopspijkers de ban worden gebroken voordat de Oranjes een onderwerp voor een televisieserie werden. Daarbij werd op safe gespeeld. Van prins Bernhard was inmiddels bekend dat hij met grote regelmaat een scheve schaats had gereden. Daarom mocht Bernhard. Schavuit van Oranje het spits afbijten.
Dezelfde scenarioschrijver (Tomas Ross) en regisseur (Pim van Hoeve) durfden het vervolgens aan om het leven en werk van prinses/koningin Beatrix in een televisieserie te behandelen. Zij werkten een opzet uit waarin – weliswaar met wat dichterlijke vrijheid – de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van de kroonprinses en vorstin de revue passeren. De vierdelige serie is geen lineaire vertelling waarin in chronologische volgorde de gebeurtenissen behandeld worden. Er is gekozen voor een thematische benadering waarbij kris-kras voor- en achteruit in de tijd gesprongen wordt. De titels van de vier delen lichten al een tipje van de sluier op: achtereenvolgens De Roeping, De Prijs, De Wending en De Troon.
In dit geval klopt de productinformatie op de verpakking: het is een respectvolle en gedramatiseerde interpretatie van historische gebeurtenissen. Naar verluidt is Tomas Ross nu bezig met het scenario voor een serie over een andere Willem van Oranje. De verwachtingen zijn hooggespannen.
(Cor van der Heijden)
Vierdelige televisieserie VPRO. € 17,99 ISBN 871 35 452 1254 9


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder