Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Archeologische bustehouder?

26 juli 2012 [412] Olivier Keun

Een archeologische ontdekking doet de modewereld even op haar grondvesten daveren; blijkbaar droegen vrouwen zo’n 600 jaar geleden al een bh. Dat schrijft Huffington Post in een bericht over een opgraving van textiel afkomstig uit de 15e eeuw.

Archeologen van de Universiteit van Innsbruck hebben in een Oostenrijks kasteel vier linnen bh’s gevonden die afkomstig zouden zijn uit de late Middeleeuwen. Best verrassend, aangezien men altijd aannam dat de bh nog maar zo’n kleine eeuw oud zou zijn en ontstaan is nadat de vrouw het strakke korset uit haar garderobe had gebannen.

Hoewel de bh’s al opgegraven werden in 2008 halen ze nu pas het nieuws, zegt Beatrix Nutz, de archeologe die het ondergoed eigenhandig heeft afgestoft. “Het achterhalen van de exacte periode waarin deze linnen kleding gedragen werd heeft veel tijd in beslag genomen. Toen we ontdekten dat ze dateren uit de 15e eeuw konden we het zelf niet geloven”, aldus Nutz. “Voor zover ik wist waren er van bh’s nog geen sprake in die tijd”.

De bh’s maakten deel uit van een grotere vondst van meer dan 2700 textielstukken en vielen meteen op omdat ze zo enorm lijken op de bh’s van vandaag de dag, met twee cups, brede schouderbandjes en een riem rond de rug. Het meest verrassende was wel dat lingerie toen al niet enkel functioneel moest zijn; de bh’s waren versierd met kant en andere ornamenten, allicht om kasteelheren het hof te maken.

Hilary Davidson, curator van de mode-afdeling van The London Museum noemt de ontdekking “geweldig”. “Het was de missing link in de geschiedenis van vrouwenondergoed”, aldus Davidson in Huffington Post.

De eerste moderne brassiere werd gepatenteerd aan het begin van de 19e eeuw, uitgevonden door de New York socialite Mary Phelps Jacobs die niet tevreden was met de manier waarop haar jurken over haar stijve korset vielen. De modegeschiedenis zal dus herschreven moeten worden: eerst was er de bh, dan het korset en dan de come-back van de bh, aangevoerd door mevrouw Phelps Jacobs. (KS)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder