Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Britse kroonjuwelen terug naar Angers?

17 juli 2012 [412] Olivier Keun

Fransen eisen Britse kroonjuwelen terug. Het Britse koningshuis krijgt vanuit Frankrijk het verzoek de kroonjuwelen 'terug te geven'. De kostbaarheden zijn namelijk erfstukken van de stad Angers omdat ze via de Plantagenets naar Engeland zijn verscheept.

Burgemeester en inwoners van Angers, in het dal van de Loire, gaan vorstin Elisabeth II komende september vragen om een eeuwenoude ‘staatsmisdaad’ recht te zetten. De Fransen rekenen erop dat hun verzoek door 800.000 handtekeningen worden ondersteund.

De vordering is gebaseerd op het feit dat de familie Plantagenet vele jaren de Engelse troon bezette en dat de juwelen door de onrechtmatige terechtstelling van Edward Plantagenet en de troonopvolging door de Tudors de familie zijn ontstolen. Het wordt, aldus de Fransen, hoog tijd deze flater te herstellen en de kostbaarheden terug te brengen naar waar ze thuishoren.
Weten de Fransen echter wel dat de originele kroonjuwelen er niet meer zijn? Althans: dat de Britse kroonjuwelen nep zijn? De erfstukken van de Plantagenets zijn tijdens de financiële crisis van de 17de eeuw verkocht om de staatskas te vullen.
Tot de beroemdste Plantagenet-koningen behoren Richard Leeuwenhart en Hendrik V. De laatste op de Engelse troon was Richard III. Toen hij aan het einde van de Rozenoorlogen stierf, greep de Tudor Hendrik VII de macht terwijl hij de rechtmatige troonopvolger Edward Plantagenet liet oppakken en vervolgens terechtstellen.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder