Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Jongensdroom: een goudschat vinden

04 juli 2012 [412] Olivier Keun

Jongensboeken worden nog steeds geschreven. En de jongensboekverhalen komen in de praktijk ook nog steeds voor. Neem het verhaal van archeoloog Jan Stammler.

De goudschat van Gessel
Jongensboeken worden nog steeds geschreven. En de jongensboekverhalen komen in de praktijk ook nog steeds voor. Neem het verhaal van archeoloog Jan Stammler. Hij maakte deel uit van een groep archeologen die de opdracht kreeg om een archeologische verkenning uit te voeren in het gebied waar een pijpleiding voor het transport van Russisch aardgas naar Duitsland wordt aangelegd. Het tracé in Duitsland alleen al was ruim vierhonderd kilometer lang en 36 meter breed. Bij de aanleg van infrastructurele projecten van deze omvang is de tijdsdruk altijd erg hoog. De Duitse archeologen pasten onderzoeksmethoden toe die ze onder normale omstandigheden verfoeien, zoals het gebruik van de metaaldetector.
Op 7 april 2011 deed Jan Stammler met dit apparaat in de buurt van het Noord-Duitse dorp Gessel de vondst van zijn leven. Op zestig centimeter diepte trof hij in het mengsel van leem en zand een verzameling gouden sieraden aan. Samen met medewerkers van het Niedersächsisches Landesamt für Denkmalpflege werd de vondst veilig gesteld. De 117 objecten, met een totaalgewicht van 1,8 kilo, werden niet ter plekke uitgegraven. In plaats daarvan werd de goudschat met de grond eromheen – in totaal een gewicht van achthonderd kilo – ‘gekist’ en naar een goed geoutilleerde onderzoekswerkplaats getransporteerd. In alle rust werden de kettingen van ronde ringen, een halsband, armbanden van spiralen, een mantelspeld en andere sieraden uitgegraven.
Hoewel er geen restanten van zijn teruggevonden denken de onderzoekers dat de sieraden in een linnen zak waren begraven. Uit de tot nu toe uitgevoerde analyses blijkt dat het om voorwerpen gaat die ruim 3300 jaar oud zijn. De sieraden zijn gemaakt van bijna puur goud dat vermoedelijk uit Centraal-Azië afkomstig is. Door deze vondst moeten enkele bestaande theorieën over de Bronstijd weer ter discussie gesteld worden. Zo pasten de goudsmeden een techniek toe waarvan altijd gedacht werd dat die pas veel later zou zijn ontwikkeld. De nu gevonden sieraden bestaan uit ‘getrokken’ gouden draden, terwijl verondersteld werd dat de gespecialiseerde ambachtslieden in die tijd slechts de techniek van het ‘hameren’ beheersten.
Het naadje van de kous van deze en andere mysteries rondom de goudschat van Gessel zal nog niet gevonden zijn als de spectaculaire vondst ergens in de tweede helft van 2013 voor het eerst aan het grote publiek getoond zal worden.
*Cor van der Heijden


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder