Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

G-Geschiedenis juli 2012

03 juli 2012 [412] Olivier Keun

Derde jaargang, juli 2012

Met onder meer:

 • Rock Werchter, begonnen met vier bandjes, nu behorend tot de top van de popfestivals
 • KLM meisjes, stewardess was in de jaren dertig een nieuw beroep. De eerste ‘vliegmeisjes’van de KLM gingen in de oorlog elk een eigen radicale weg
 • Kasteel Assebroek, bij Brugge herontdekt
 • IJsjes: 50 jaar genoeglijk likken

Inclusief special, “In de moordende greep van de inquisitie”:

 • Martelingen uit naam van God. Hoe de kerk tekeerging tegen ketterij.
 • De maagd moet branden! Heks of heilige? Waarom Jeanne dÁrc moest sterven
 • Vijanden van God en de mensen, over dogmatisch denken en religieuze intolerantie
 • De kerk trekt het zwaard, de inquisitie als wapen in de strijd tegen andersdenkenden
 • De Katharen. Een bloedige tragedie in het zuiden van Frankrijk
 • De anti-hervormers. Bloody Mary, Filips II en oudgelovigen
 • Gruwelkamers van de kerk. De Spaanse inquisitie heeft een sadisctische reputatie, maar wat zijn de historische feiten?
 • De inquisitie in de Nederlanden. van 1522 tot 1562 bestond de inquisitie als staatsinstelling. 1300 mensen werden ter dood veroordeeld.
 • Heksen en kerkrecht in de Nederlanden. Hekserij werd juridisch nauwkeurig behandeld, ondanks de zwakke aanklachten.

Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder