Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Muiderslot en Hartenstein

20 juni 2012 [412] Olivier Keun

Ontdek met de Museumkaart de mooiste schatten van Nederland.

Tips van de Museumvereniging

Noem een onderwerp en de kans is groot dat u er ergens in Nederland een museum over vindt. Zout, tulpen en speelgoed. Bier, hunebedden en architectuur. Geld, boeken en schepen. De lijst is eindeloos. U kunt al die rijk gevulde schatkamers zelf ontdekken. Zonder dat u telkens entree hoeft te betalen. De Museumkaart is de enige kaart die u toegang biedt tot honderden musea in heel Nederland.

Wist u bijvoorbeeld dat…
de musea elk bezoek met de Museumkaart vergoed krijgen?
de Museumkaart geen subsidie krijgt?
de prijs van de kaart gekoppeld is aan die van musea?
er steeds meer aantrekkelijke musea bij komen?
u met de Museumkaart de deelnemende musea steunt?
Geen Museumkaart? U kunt bij onderstaande musea een Museumkaart kopen en ook via de website museumkaart.nl.

Nieuw op het Muiderslot: het Waterschild!

Gelegen aan het IJmeer bij de monding van de Vecht, op een steenworp afstand van Amsterdam ligt  het Muiderslot: het mooiste middeleeuwse  kasteel van Nederland.

Het slot is bovendien een waterburcht en dit aspect wordt sinds kort belicht in het Waterschild, een verzonken paviljoen in de pruimenboomgaard. Ga ondergronds en lees alles over de geschiedenis van het slot met het water, water als vriend, water als vijand. De rol van de Hollandse Waterlinie en van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) waarvan het Muiderslot deel uitmaakt. Laat je verleiden door het waterscherm: stap je er door….of niet!

Een bezoek aan het kasteel is niet compleet zonder de rondleiding door de 17e- eeuwse heringerichte vertrekken. Duurt een half uur, inbegrepen bij het toegangsbewijs
( Museumkaart gratis)

Daarnaast is het leuk de Westertoren te beklimmen en de Ridderroute te verkennen. In de Torenroute ligt de nadruk op de verdediging van het kasteel. Op het bastion is de valkenier van dinsdag tot en met zondag aanwezig met roofvogels.
In de gezellige Taveerne kunt u drankjes en broodjes kopen, zoveel mogelijk biologisch verantwoorde streekproducten. Op vertoon van dit artikel krijgt u bij de kassa een gratis Muiderslotboekje ter waarde van € 2,50 en in de Taveerne een heerlijk stuk appeltaart bij de koffie of thee (max. 2 per artikel, geldig in de maand mei 2012.) Als het weer het toelaat is het heerlijk toeven op het terras op het slotplein.
www.muiderslot.nl

Airborne Museum ‘Hartenstein’, Oosterbeek

Kom en belééf de Slag om Arnhem in dit aantrekkelijke en eigentijdse museum. In de Airborne Experience kun je zelf ervaren hoe het is geweest tijdens de laatste en grootste militaire operatie op Nederlandse bodem (september 1944). Uit de lucht kwamen duizenden parachutisten om ons te bevrijden. Juichende burgers die na 4 lange jaren genoeg hadden van de Duitse overheersing. Het mocht niet zo zijn. De brug bij Arnhem bleek  ‘een brug te ver’.

In hét museum over de beroemde Slag om Arnhem kruipt de geschiedenis je bijna letterlijk op de huid. Het museum is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein, tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britten.

Op deze historische plek komen verhalen tot leven van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als van de burgers die doodsangst doorstonden. Het toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s. In de met prijzen bekroonde Airborne Experience waan je je letterlijk midden in de strijd.

Maak nu kennis met dit unieke museum en ervaar dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

De lezers van dit blad ontvangen bij hun bezoek aan het Airborne Museum het boek ‘De Tommies komen’ cadeau. In dit boek lees je het waargebeurde verhaal van een Oosterbeeks meisje. Marie-Anne was 15 jaar in 1944.
Voorwaarden: bij minimaal 2 betalende volwassenen (of Museumkaarthouders) krijgt u 1 boek  ter waarde van € 7,50 gratis.

Voor de openingstijden, de entreeprijzen en verdere informatie: www.airbornemuseum.nl.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder