Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Met de kennis van toen

20 juni 2012 [412] Olivier Keun

Rutger Bregman - Met de kennis van toen. Nederland is in de greep van het populisme, dat uit angst voor het andere het verleden schaamteloos naar zijn hand zet. Aangezien het gilde gevestigde geschiedvorsers op het publieke forum niet thuis geeft, gaat deze jonge historicus er met veel branie zelf tegenaan.

Rutger Bregman
Met de kennis van toen. Actuele problemen in het licht van de geschiedenis

Nederland is in de greep van het populisme, dat uit angst voor het andere het verleden schaamteloos naar zijn hand zet. Aangezien het gilde gevestigde geschiedvorsers op het publieke forum niet thuis geeft, gaat deze jonge historicus er met veel branie zelf tegenaan. ‘Met de kennis van toen’ ontmaskert hij de dooddoeners en simplificaties onder het motto ‘vroeger was alles beter’, die het politieke discours en de media domineren. Het historisch veld wordt zo vernauwd tot de journalistieke thema’s van de laatste jaren, maar daar draait het hier precies om: het actuele verduidelijken in de spiegel van het verleden. Partijpolitieke en ideologische spanningen en hun maatschappelijke impact voeren de boventoon, ook al verklaarde Fukuyama de geschiedenis na de val van de Berlijnse Muur voor dood. De vroege twintiger heeft zijn amper ter zijde geschoven cursussen nog goed in het hoofd, en kan er meteen iets nuttigs mee aanvangen Zijn toelichtingen en analyses zijn to the point gedocumenteerd, zitten niet geklemd in politieke of academische correctheid, en besparen de lezer heel wat minder vlot geschreven literatuur. Toch relativeert hij zijn éénmansmissie gelukkig maar meteen zelf – opvallend cursief – in het voorwoord. Misschien brengt de studie van het verleden toch niet meer dan ‘een klein beetje geestelijk welbehagen’, stelt hij. Of is het anders gezegd niet meer dan een onschuldig tijdverdrijf, waar de mensheid niet wijzer van wordt. Daarom lonkt de cover als de doos van een leuk gezelschapsspel? Mens erger je niet? Of toch een beetje, in dit geval.
*André Capiteyn
De Bezige Bij, Amsterdam, 2012
255 blz. € 18,50 ISBN 978 90 234 7212 4


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder