Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Held en tragedie: Fanny en Foekje

20 juni 2012 [412] Olivier Keun

Nederlandse atletiektroeven in Helsinki 1952: Fanny & Foekje Fanny Fanny Blankers-Koen debuteert al op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Ze is dan pas 18 jaar oud en bereikt een vijfde plaats bij het hoogspringen. Dezelfde plek behaalt ze bij de 4×100 meter estafette. Vanwege de oorlog mist ze -zoals iedereen- de Spelen van […]

Nederlandse atletiektroeven in Helsinki 1952: Fanny & Foekje

Fanny
Fanny Blankers-Koen debuteert al op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Ze is dan pas 18 jaar oud en bereikt een vijfde plaats bij het hoogspringen. Dezelfde plek behaalt ze bij de 4×100 meter estafette. Vanwege de oorlog mist ze -zoals iedereen- de Spelen van 1940 en 1944. Onsterfelijk wordt Blankers-Koen door haar optreden in Londen, twaalf jaar later. Met niet minder dan vier gouden medailles (100 en 200 meter sprint, 80 meter hordeloop en 4×100 meter estafette) kroont zij zichzelf tot koningin van de Spelen van 1948. Vanwege ongelukkige programmering kon ze niet meedoen aan het hoog- en verspringen, waarvoor ze eveneens medaillekandidate was. Niets lijkt het continueren van deze successenreeks in binnen- en buitenland in de weg te staan.

Foekje
Maar Blankers-Koen krijgt concurrentie van een Friezin, Foekje Dillema. De 24 jaar jonge Dillema wordt in het voorjaar van 1950 de snelste vrouw ter wereld, wanneer ze een nieuw nationaal record loopt op de 200 meter: 24,1 seconden. Dat is zo onwaarschijnlijk snel dat iedereen ervan overtuigd is dat Dillema de gedoodverfde opvolgster wordt van Blankers-Koen bij de komende internationale wedstrijden en uiteraard de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Drie weken na haar recordrace weigert Foekje een geslachtstest te ondergaan. Deze keuring vormt een verplicht onderdeel van de selectieprocedure voor het Europese kampioenschap atletiek in Brussel in augustus 1950. Dillema meldt zich af voor de keuring die op 8 juli plaats zou moeten vinden. De dag na een wedstrijd met de estafetteploeg, waarin ook Fanny Blankers-Koen zit, wordt zij op 13 juli 1950 door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie voor het leven geschorst. Ook schrapt de KNAU het record uit de boeken. De Britse pers weet te melden dat Dillema’s weigering om zich aan de medische test te onderwerpen, de reden voor haar schorsing is geweest. Dat is nooit helemaal opgehelderd. De carrière van Foekje Dillema komt daarmee abrupt tot een einde en haar leven ligt in scherven: ze heeft het leed tot haar dood meegedragen en er nooit over willen praten. In 2008, een half jaar na haar dood, rehabiliteerde de KNAU Foekje: haar records werden in ere hersteld en de bond legde een enorme bos bloemen op haar graf om het eerherstel te bekrachtigen. Vijf jaar eerder probeerde Fanny contact met haar voormalige rivale in haar woonplaats Burum te maken, tevergeefs.

Helsinki 1952
De Olympische Spelen van Helsinki in 1952 lopen voor Fanny Blankers-Koen uit op een deceptie. Ze wordt geplaagd door blessures, en moet daardoor niet alleen in de halve finales van de 200 meter sprint, maar ook in de finale van de 80 meter hordenloop de strijd staken. Deze keer moet ze met lege handen het Olympische podium verlaten. Het zijn ook haar laatste Spelen. Nederlands meest succesvolle hardloopster stopt in 1955 met atletiek. In 1960, 1964 en 1968 was ze als ploegleidster bij de Spelen aanwezig. De atletiekfederatie IAAF bekroonde Fanny als atlete van de eeuw.
*Arjan Poelwijk

Meer weten?
M. Dohle, Het verwoeste leven van Foekje Dillema. 2008

Reportage over Foekje Dillema: http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=e7iK8P5UPfM


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder