Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Er op uit in Vlaanderen!

20 juni 2012 [412] Olivier Keun

Davidsfonds is een moderne en actieve Vlaamse cultuur-historische vereniging die tal van cursussen, lezingen, cultuurreizen en kinderontdekkingstochten organiseert, en die veel interessante boeken uitgeeft.

Cursussen, reizen en evenementen van het Davidsfonds

Trip

Onbekend Berlijn
In het hypermoderne Berlijn is het verleden altijd dichtbij – voor wie de weg vindt. De Reichstag, de Gedenkstätte Sachsenhausen (van 1933 tot 1950 een concentratiekamp van zowel nazi’s als Sovjets), het huis van de Wannseekonferenz, de restanten van de Muur, de oude Stasigevangenis, of het Reichsluftfahrtministerium van de nazi’s. Even buiten de stad, in Schloß Cecilienhof, herverdeelden de overwinnaars van het Derde Rijk het naoorlogse Europa.

Davidsfonds Cultuurreizen organiseert een reis naar dit ‘andere’ Berlijn. Ook wie de Duitse hoofdstad al vaak bezocht, zal verbaasd zijn. Begeleider van deze vijfdaagse trip is radiojournalist en Berlijnspecialist Rik Tyrions.
Deze Davidsfonds Cultuurreis vertrekt op 5 september.

Trip

Peru. Land van de Inca’s
Peru, ooit het hart van het machtige Incarijk, heeft vele gezichten. Van de raadselachtige Nazcalijnen, over het mythische Machu Picchu en pittoreske koloniale dorpjes en steden: de geschiedenis van het land is er één van machtige beschavingen. Stuk voor stuk lieten ze er hun sporen na in een ongeziene verscheidenheid van landschappen.

Journalist Chris Michel begeleidt een Davidsfonds Cultuurreis naar dit fascinerende Andesland. Hij laat ons kennismaken met verdwenen indiaanse culturen, en leidt ons in de voetsporen van de Spaanse conquistadores. Een bijzondere ontdekking van de magnifieke steden, mysterieuze monumenten en prachtige natuur die het land rijk is!
Deze zestiendaagse reis vertrekt op 9 augustus.

Tip

Het Vlaamse platteland in de fifties
Nostalgisch fotokijkboek schetst portret van Vlaamse plattelandsleven in de jaren vijftig
Foto’s afgewisseld met essays over plattelandsverleden. Boek bij tentoonstelling, georganiseerd door Centrum Agrarische Geschiedenis.
In de late jaren veertig en vijftig trok fotograaf Jos Halsberghe met zijn fototoestel dwars door het Vlaamse platteland, dat toen balanceerde tussen traditie en moderniteit, tussen enerzijds de schaarste van de oorlogsjaren en anderzijds de consumptiemaatschappij van de golden sixties.

De foto’s van Halsberghe tonen het landelijke leven zoals het toen (nog) was. Met een café op elke hoek, de kinderen in korte broek, en boeren actief op ongerepte velden en weiden. Duivenmelken en krulbollen waren nog populaire volkssporten. Champetters en pastoors in soutane waren niet weg te denken uit het dorpsbeeld.
De foto’s worden afgewisseld met korte essays, geschreven door experts, rond thema’s als het leven als boer, het dorps- en verenigingsleven, de invloed van religie, ambacht en industrie, landschap en wooncultuur.

De foto’s van Halsberghe reizen in 2012 heel Vlaanderen rond in de gelijknamige expo. Boek en expo zijn een initiatief van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis.

Davidsfonds Uitgeverij, 344 blz., € 39,95 ISBN 978 90 5826 857 0

**Alle details over deze en andere Davidsfonds Cultuurreizen vindt u op www.davidsfonds.be/cultuurreizen of via 016/ 243 838. U kan ook gratis de brochure ‘Davidsfonds Cultuurreizen 2012’ aanvragen via info@davidsfonds.be


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder