Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

Nederlanders op de Titanic

17 juni 2012 [412] Olivier Keun

Het Maritiem Museum in Rotterdam wijdt een tentoonstelling aan de drie Nederlandse opvarenden tijdens deze eerste en laatste reis van de Titanic...

Honderd jaar geleden vertrok de Titanic met bestemming New York. Het was de eerste reis van dit grootste, zwaarste en veiligste passagiersschip ter wereld. Vier dagen later botste het schip op een ijsberg. Binnen enkele uren zonk het naar de bodem van de Atlantische Oceaan. Het Maritiem Museum Rotterdam (Leuvehaven 1) besteedt er aandacht aan, tot 17 juni.

Het Maritiem Museum in Rotterdam wijdt een tentoonstelling aan de drie Nederlandse opvarenden tijdens deze eerste en laatste reis van de Titanic. In totaal waren ongeveer 2.200 mensen aan boord. De Nederlanders hebben verschillende achtergronden. George Reuchlin is directeur van de Holland-Amerika Lijn, een concurrerende maatschappij. Hij reist eersteklas. Hendrik Bolhuis is kok in het chique à la carte restaurant. Wessel van der Brugge is stoker, hij ervaart niets van de luxe aan boord.

De tentoonstelling volgt de grote gebeurtenissen: tewaterlating in Belfast, inladen van passagiers, vertrek uit Southampton, aanvaring met de ijsberg. Tussendoor worden de Nederlanders voorgesteld en zijn enkele van hun persoonlijke bezittingen te zien. Langzaamaan daalt de bezoeker af naar de laagste delen van het schip. De kamermuziek is nog steeds te horen, maar de patrijspoorten geven geen uitzicht meer op zee. Aan het eind van de tentoonstelling is te zien hoe het de drie Nederlanders verging en wat de internationale zeevaart heeft geleerd van deze scheepsramp.

Nederlanders op de Titanic gaat over een schokkende gebeurtenis, die dichtbij komt door de drie hoofdpersonen die werkelijk op het schip aanwezig waren.
(Inge Schriemer)

Maritiem Museum Rotterdam
Leuvehaven 1
0031-10-4132680
www.maritiemmuseum.nl
Nederlanders op de Titanic
Tot 17 juni, di t/m za 10-17, zo 11-17 uur


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder