Stelling

Rusland leert selectief uit zijn eigen geschiedenis

Stem

Agenda

Manhattan Masters

Het Haagse museum Mauritshuis wist een zeer bijzondere tentoonstelling voor elkaar te krijgen: tien schilderijen van Hollandse meesters uit The Frick Collection in New York. Voor het eerst in zijn bestaan zal het Amerikaanse museum deze kunstwerken in bruikleen geven aan een Europees museum, terwijl het eigen gebouw wordt gerenoveerd.

Op weg naar het einde

Na restauratie is De dood van Maria van Hugo van der Goes terug in het Sint-Janshospitaal. Oog in oog met de dood. Hugo van de Goes, oude meesters, nieuwe blikken is een studie naar de sterfelijkheid. Samen met Jan van Eyck (1390-1441) en Rogier van der Weyden (ong. 1399-1464) is Hugo van der Goes (1440-1482/83) één van de spilfiguren van de Vlaamse Primitieven.

G-Geschiedenis mei 2012

11 mei 2012 [412] Olivier Keun

Derde jaargang, Mei 3 /2012 Met onder andere: De lijkwade van Turijn De vraag naar de herkomst van het heilige linnen is nog steeds niet beantwoord. Leopold I Koning van België uit berekening Kroniek & wetenschap – Het Stasi-archief gedigitaliseerd – De oudste kaart van de Nederlanden nu in Brussel – De malariaparasiet krijgt Nijmeegse […]

Derde jaargang, Mei 3 /2012

Met onder andere:
De lijkwade van Turijn
De vraag naar de herkomst van het heilige linnen is nog steeds niet beantwoord.

Leopold I
Koning van België uit berekening

Kroniek & wetenschap
– Het Stasi-archief gedigitaliseerd
– De oudste kaart van de Nederlanden nu in Brussel
– De malariaparasiet krijgt Nijmeegse anticonceptiva

SPECIAL
Vietnam, de groene hel.
De grootste nederlaag in de geschiedenis van de VS – in militair en moreel opzicht.
De laatste dagen van Saigon.
Chaos, paniek, vluchtelingen: het laatste hoofdstuk van de oorlog

Kroniek van Vietnam
Dertig jaar oorlog
Frankrijks Stalingrad
De slag bij Dien Bien Phu en het
bloedige debacle van Frankrijk in
Indochina

Ho Chi Minh
Portret van een revolutionair

Eén volk, twee landen
Vietnam klem tussen twee politieke systemen

Escalatie!
Gevecht in de Golf van Tonkin

Oorlog zonder fronten
Amerikaanse soldaten versus Vietcong: Search & Destroy

Albrecht Dürer
De man die de Renaissance over de Alpen bracht


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Het gezicht van de Eerste Wereldoorlog

Vol van haat voor alles wat Duits was, kon de Britse soldaat F.A.J. ‘Tanky’ Taylor er niet aan weerstaan om een krijgsgevangene die hij ‘een bijzonder lelijk specimen’ vond de huid vol te schelden. Als reactie haalde de Duitser een aantal foto's uit zijn borstzak. ‘De eerste foto toonde een hoofd, maar onder de ogen, die een meelijwekkende, wanhopige blik hadden, was helemaal geen gezicht te zien. Alleen maar een afschuwelijke puinhoop.

Lees verder

Kroniek

Wilde anti-piratenactie

Op 9 november 1822, tweehonderd jaar geleden, vond voor de kust van Cuba een zeeslag plaats tussen de schoener USS Alligator van de Amerikaanse marine en een squadron van drie piratenschoeners. De actie moest een einde maken aan de piraterij in West-Indië. Zo’n 25 kilometer van Matanzas, Cuba, had een grote bende piraten verschillende schepen gekaapt en hield ze vast voor losgeld.

Lees verder

Heilige van de week

Carolus Borromeus

4 november († 1584) Carolus is een Latijnse vorm van het Germaanse woord karel of kerel, dat vrije man betekent. Al op drieëntwintig jarige leeftijd is Carlo kardinaal en aartsbisschop van de Italiaanse stad Milaan. Zijn oom is paus en kan deze slimme jongeman goed gebruiken in Rome. Hij geeft hem het bestuur van de pauselijke staat. Aartsbisschop van Milaan is hij, tot zijn verdriet, alleen maar in naam.

Lees verder