Stelling

Trump en de Brexit helpen de Europese Unie er weer bovenop

Stem

Agenda

Madyol opgehangen
Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur. In opdracht van graaf Cavens realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn ze te zien.
Historisch paardenspektakel
Volgend weekeinde (19/20 augustus) organiseert het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een groot paardenevenement. Naast een show met onder andere Romeinse ruiters, ridders en het Korps Mariniers is er ook aandacht voor verschillende paardenrassen en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tijdens ‘Te Paard!’ ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten. Naast een show in de arena zijn er demonstraties waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid ‘tentpegging’ en polo.

Steen voor steen

05 juli 2017 skrul

Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan de restauratie van het deel van de Chinese Muur bij Jiankou, zo'n zeventig kilometer ten noorden van Beijing. De bouwvakkers beginnen nu aan de derde fase van het werk. Het opknappen van dit stuk van zo'n kilometer is een lastige klus. Het gebied is namelijk onherbergzaam en steil.

Alleen muilezels kunnen via bergpaadjes de Grote Muur bereiken. Met zo’n vijftien stenen van tien kilo per stuk lopen ze af en aan. En dan moeten de stenen nog de muur op. Dat is mensenwerk. De muur wordt bijna steen voor steen gecontroleerd en gerestaureerd. Een monnikenwerk dat nog veel jaren zal vergen.

 

 

Tijdens de restauratie van de Grote Muur gaat ook nog wel eens wat mis. Vorig jaar stak een storm van kritiek op, nadat in het noorden van China een zevenhonderd jaar oud deel van de muur werd verstevigd met een dikke laag zand en beton. De Muur lijkt wel een asfaltweg, zeggen critici.

 

 

De Chinese overheid heeft daarom een wet opgesteld die de Muur moet beschermen. Voor beschadigen of slecht restaureren van het culturele erfgoed kunnen verdachten tien jaar cel krijgen.
(Reuters)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Verslag van een helletocht

Waarom hebben zij het niet overleefd en ik wèl? Die ene vraag heeft overlevenden van de nazi-kampen de rest van hun leven bezig gehouden. Zo ook Tobias Schiff (1925-2000), een Joodse tiener uit Antwerpen die in augustus 1942 op transport werd gezet. Acht van de duizend gedeporteerden overleefden de nazi-gruwel. God kon Schiff alvast geen antwoord (meer) geven, na alles wat hij gezien had.

Lees verder

Kroniek

Ovaal biljart

Het geïllustreerde tijdschrift Het Leven maakte in augustus 1907, 110 jaar geleden, melding van een bijzondere vondst op biljartgebied, namelijk het ovale biljart. Grote voordelen: geen vermoeiende en verwrongen houdingen meer, en er zijn meer effecten en carambolen mogelijk. Het spel wordt een stuk afwisselender, zo verwacht men. Op de foto de fameuze Engelse kampioen Weiss die het nieuwe biljart probeert.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder