Stelling

Het Europees Parlement moet weg uit Straatsburg

Stem

Agenda

De onbevreesde leider
Het blijft een fascinerend verhaal: onder leiding van Genghis Khan (1162-1227) slaagden enkele vrij onbeduidende Mongoolse stammen erin om binnen no time vrijwel heel Eurazië te veroveren. De expositie 'Genghis Khan, wereldveroveraar te paard' in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soest toont de ongekende militaire slagkracht van de Mongolen en laat ons tegelijkertijd kennismaken met een verafgelegen en mysterieuze cultuur.
‘Geel van kleur, met scheve ogen’
Dat er ook Chinezen actief waren achter het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog is min of meer vergeten. Honderd jaar na hun aankomst wordt hun verhaal in de Gasthuiskapel te Poperinge alsnog verteld. Wanneer China in 1917 bij de Eerste Wereldoorlog wordt betrokken, richten de Britten het Chinese Labour Corps (CLC) op om arbeidskrachten te werven.

Steen voor steen

05 juli 2017 skrul

Al meer dan tien jaar wordt er gewerkt aan de restauratie van het deel van de Chinese Muur bij Jiankou, zo'n zeventig kilometer ten noorden van Beijing. De bouwvakkers beginnen nu aan de derde fase van het werk. Het opknappen van dit stuk van zo'n kilometer is een lastige klus. Het gebied is namelijk onherbergzaam en steil.

Alleen muilezels kunnen via bergpaadjes de Grote Muur bereiken. Met zo’n vijftien stenen van tien kilo per stuk lopen ze af en aan. En dan moeten de stenen nog de muur op. Dat is mensenwerk. De muur wordt bijna steen voor steen gecontroleerd en gerestaureerd. Een monnikenwerk dat nog veel jaren zal vergen.

 

 

Tijdens de restauratie van de Grote Muur gaat ook nog wel eens wat mis. Vorig jaar stak een storm van kritiek op, nadat in het noorden van China een zevenhonderd jaar oud deel van de muur werd verstevigd met een dikke laag zand en beton. De Muur lijkt wel een asfaltweg, zeggen critici.

 

 

De Chinese overheid heeft daarom een wet opgesteld die de Muur moet beschermen. Voor beschadigen of slecht restaureren van het culturele erfgoed kunnen verdachten tien jaar cel krijgen.
(Reuters)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Glorious past geen garantie

De Brexit is sinds 29 maart 2017 officieel in gang gezet door de Britse premier Theresa May. Het belooft een spannende periode van twee jaar te worden waarbij Groot-Brittannië zijn eeuwenlange ‘perfide’ buitenlandpolitiek ten opzichte van het continent kan hernemen. Of gewoon verder zetten maar dan zonder de extra interne spanningen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Tussen 1973 en 2016 werd dat ook wel als een ‘disfunctioneel huwelijk’ bestempeld.

Lees verder

Kroniek

Zwarte sneeuw

In de loop van 1767, 250 jaar geleden, worden de stijgende graanprijzen voelbaar. Economische sectoren die toch al niet sterk waren, krijgen het moeilijk. Zo is de douane-oorlog tussen Luik en de Oostenrijkse Nederlanden weer opgelaaid. De Luikse uitvoer van ijzerstaven en spijkers naar Limburg is verboden, Brussel heft invoertaksen op ijzer uit Luxemburg. In de Luikse spijkerindustrie is de nood zo hoog dat arbeiders de smederijen vernielen. Nu zijn her en der stakingen uitgebroken, die overslaan naar Brugge, waar nieuwe technieken de lonen van de textielarbeiders hebben verlaagd. Trammelant tussen lakenfabrikanten en wolkammers deden vijf patroons besluiten om opgeteld duizend arbeiders op straat te zetten. Het zijn barre tijden.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder