Stelling

Trump en de Brexit helpen de Europese Unie er weer bovenop

Stem

Agenda

Madyol opgehangen
Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur. In opdracht van graaf Cavens realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn ze te zien.
Historisch paardenspektakel
Volgend weekeinde (19/20 augustus) organiseert het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een groot paardenevenement. Naast een show met onder andere Romeinse ruiters, ridders en het Korps Mariniers is er ook aandacht voor verschillende paardenrassen en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tijdens ‘Te Paard!’ ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten. Naast een show in de arena zijn er demonstraties waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid ‘tentpegging’ en polo.

Landlopers Wortel en Merksplas

05 juli 2017 skrul

Vorige maand opende het bezoekerscentrum in Merksplas-Kolonie (tussen Antwerpen en Breda), dat een belangrijke stop wordt op nieuwontwikkelde wandel- en fietsroutes langs het Vlaamse erfgoed. De kolonies, ook die in Nederland, staan in toenemende belangstelling. Er is tastbare geschiedenis te zien. De Vlaamse koloniegebouwen hebben een grondige renovatie ondergaan.

Op de nieuwe website www.kolonie57.be vind je mooie fiets en wandelroutes in de regio. Twee aanraders om de Kempense Kolonies te gaan verkennen zijn: voor fietsen (Landlopersroute, 57 km) en wandelen (wandellus ‘Gevangen tussen grens en groen’, 12,5 km). De voormalige landloperskolonies vormen een fascinerende mix van erfgoed, natuur en verhalen. Samen met de Nederlandse kolonies zijn ze kandidaat UNESCO werelderfgoed. In de zomer van 2019 zal hierover de beslissing vallen. In de buurt zijn sfeervolle, landelijk logies te vinden. Kijk hiervoor en alle overige informatie op www.kempen.be en je hebt alle ingrediënten voor een bijzonder weekendje weg bij elkaar.

 

 

Kolonie 5-7
Kolonie 5-7 bestaat uit Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wortel werd als vijfde Kolonie opgericht, Merksplas als zevende. Beide Koloniën maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid ontstonden aan het begin van de 19de eeuw als ambitieus sociaal experiment. Arme stedelingen werden naar deze uithoek gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid.

 

 

Bijna duizend hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Waar in de Nederlandse kolonies nog diverse gevangenissen functioneren, verlieten de laatste ‘landlopers’ Wortel en Merksplas in 1993.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Verslag van een helletocht

Waarom hebben zij het niet overleefd en ik wèl? Die ene vraag heeft overlevenden van de nazi-kampen de rest van hun leven bezig gehouden. Zo ook Tobias Schiff (1925-2000), een Joodse tiener uit Antwerpen die in augustus 1942 op transport werd gezet. Acht van de duizend gedeporteerden overleefden de nazi-gruwel. God kon Schiff alvast geen antwoord (meer) geven, na alles wat hij gezien had.

Lees verder

Kroniek

Ovaal biljart

Het geïllustreerde tijdschrift Het Leven maakte in augustus 1907, 110 jaar geleden, melding van een bijzondere vondst op biljartgebied, namelijk het ovale biljart. Grote voordelen: geen vermoeiende en verwrongen houdingen meer, en er zijn meer effecten en carambolen mogelijk. Het spel wordt een stuk afwisselender, zo verwacht men. Op de foto de fameuze Engelse kampioen Weiss die het nieuwe biljart probeert.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder