Stelling

Het Europees Parlement moet weg uit Straatsburg

Stem

Agenda

De onbevreesde leider
Het blijft een fascinerend verhaal: onder leiding van Genghis Khan (1162-1227) slaagden enkele vrij onbeduidende Mongoolse stammen erin om binnen no time vrijwel heel Eurazië te veroveren. De expositie 'Genghis Khan, wereldveroveraar te paard' in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soest toont de ongekende militaire slagkracht van de Mongolen en laat ons tegelijkertijd kennismaken met een verafgelegen en mysterieuze cultuur.
‘Geel van kleur, met scheve ogen’
Dat er ook Chinezen actief waren achter het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog is min of meer vergeten. Honderd jaar na hun aankomst wordt hun verhaal in de Gasthuiskapel te Poperinge alsnog verteld. Wanneer China in 1917 bij de Eerste Wereldoorlog wordt betrokken, richten de Britten het Chinese Labour Corps (CLC) op om arbeidskrachten te werven.

Landlopers Wortel en Merksplas

05 juli 2017 skrul

Vorige maand opende het bezoekerscentrum in Merksplas-Kolonie (tussen Antwerpen en Breda), dat een belangrijke stop wordt op nieuwontwikkelde wandel- en fietsroutes langs het Vlaamse erfgoed. De kolonies, ook die in Nederland, staan in toenemende belangstelling. Er is tastbare geschiedenis te zien. De Vlaamse koloniegebouwen hebben een grondige renovatie ondergaan.

Op de nieuwe website www.kolonie57.be vind je mooie fiets en wandelroutes in de regio. Twee aanraders om de Kempense Kolonies te gaan verkennen zijn: voor fietsen (Landlopersroute, 57 km) en wandelen (wandellus ‘Gevangen tussen grens en groen’, 12,5 km). De voormalige landloperskolonies vormen een fascinerende mix van erfgoed, natuur en verhalen. Samen met de Nederlandse kolonies zijn ze kandidaat UNESCO werelderfgoed. In de zomer van 2019 zal hierover de beslissing vallen. In de buurt zijn sfeervolle, landelijk logies te vinden. Kijk hiervoor en alle overige informatie op www.kempen.be en je hebt alle ingrediënten voor een bijzonder weekendje weg bij elkaar.

 

 

Kolonie 5-7
Kolonie 5-7 bestaat uit Wortel- en Merksplas-Kolonie. Wortel werd als vijfde Kolonie opgericht, Merksplas als zevende. Beide Koloniën maken deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. De Koloniën van Weldadigheid ontstonden aan het begin van de 19de eeuw als ambitieus sociaal experiment. Arme stedelingen werden naar deze uithoek gezonden om er te leven van de landbouw en nijverheid.

 

 

Bijna duizend hectare ‘woeste’ gronden werden in Hoogstraten en Merksplas door vele mensenhanden bewerkt tot landbouwgronden en bossen met keurige dreven en gebouwen. Na de Belgische onafhankelijkheid werden Wortel- en Merksplas-Kolonie overheidsinstellingen waar landlopers en bedelaars verplicht naartoe gestuurd werden. Waar in de Nederlandse kolonies nog diverse gevangenissen functioneren, verlieten de laatste ‘landlopers’ Wortel en Merksplas in 1993.


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Glorious past geen garantie

De Brexit is sinds 29 maart 2017 officieel in gang gezet door de Britse premier Theresa May. Het belooft een spannende periode van twee jaar te worden waarbij Groot-Brittannië zijn eeuwenlange ‘perfide’ buitenlandpolitiek ten opzichte van het continent kan hernemen. Of gewoon verder zetten maar dan zonder de extra interne spanningen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Tussen 1973 en 2016 werd dat ook wel als een ‘disfunctioneel huwelijk’ bestempeld.

Lees verder

Kroniek

Zwarte sneeuw

In de loop van 1767, 250 jaar geleden, worden de stijgende graanprijzen voelbaar. Economische sectoren die toch al niet sterk waren, krijgen het moeilijk. Zo is de douane-oorlog tussen Luik en de Oostenrijkse Nederlanden weer opgelaaid. De Luikse uitvoer van ijzerstaven en spijkers naar Limburg is verboden, Brussel heft invoertaksen op ijzer uit Luxemburg. In de Luikse spijkerindustrie is de nood zo hoog dat arbeiders de smederijen vernielen. Nu zijn her en der stakingen uitgebroken, die overslaan naar Brugge, waar nieuwe technieken de lonen van de textielarbeiders hebben verlaagd. Trammelant tussen lakenfabrikanten en wolkammers deden vijf patroons besluiten om opgeteld duizend arbeiders op straat te zetten. Het zijn barre tijden.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder