Stelling

Trump en de Brexit helpen de Europese Unie er weer bovenop

Stem

Agenda

Madyol opgehangen
Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur. In opdracht van graaf Cavens realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn ze te zien.
Historisch paardenspektakel
Volgend weekeinde (19/20 augustus) organiseert het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een groot paardenevenement. Naast een show met onder andere Romeinse ruiters, ridders en het Korps Mariniers is er ook aandacht voor verschillende paardenrassen en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tijdens ‘Te Paard!’ ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten. Naast een show in de arena zijn er demonstraties waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid ‘tentpegging’ en polo.

Aardappeloproer 1917

05 juli 2017 skrul

Nederland was in de Eerste Wereldoorlog neutraal, maar kreeg gaande het strijdgewoel toenemend hinder. De zeeblokkade van Duitsland leidde tot voedseltekorten. Eind juni 1917 waren in Amsterdam de aardappelen op, toen het gerucht ging dat in de Prinsengracht een schip vol aardappelen lag aangemeerd, bestemd voor het leger. Dat was aanleiding voor een bloedige veldslag. Vrouwen speelden een hoofdrol.

Vrouwen uit de volkswijken verzamelden zich en plunderden het schip, en aansluitend treinwagons met voedsel op de Oostelijke Eilanden. Het gemeentebestuur benadrukte dat er geen voedselprobleem was, want er was bijvoorbeeld genoeg rijst voorhanden, een prima alternatief. Maar dat bliefden de Amsterdammers niet; voer dat maar aan de soldaten.

 

De aardappelschepen aan de Prinsengracht in Amsterdam.

 

De onrust zwol aan, er braken stakingen uit en vrouwengroepen werden almaar brutaler. Het gemeentebestuur was echter gebonden aan de strenge rantsoeneringswetten van minister Posthumus, bedoeld voor een eerlijker verdeling van wat aan voedsel beschikbaar was, en het voorkomen van zwarte handel.

 

Stakende arbeiders op Kattenburg, Amsterdam.

 

Uiteindelijk zag de stad zich genoodzaakt om het leger in te zetten om de onrust te bezweren. Op het Haarlemmerplein brak daardoor op 5 juli 1917 een vuurgevecht los: het leger schoot met scherp op stakende arbeiders. Op diverse plekken in Amsterdam liep het uit de hand en uiteindelijk vielen er negen doden en 114 gewonden.

 

Op het Museumplein werden de soldaten gelegerd die de opstand moesten neerslaan. Op de achtergrond het Rijksmuseum.

 


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Verslag van een helletocht

Waarom hebben zij het niet overleefd en ik wèl? Die ene vraag heeft overlevenden van de nazi-kampen de rest van hun leven bezig gehouden. Zo ook Tobias Schiff (1925-2000), een Joodse tiener uit Antwerpen die in augustus 1942 op transport werd gezet. Acht van de duizend gedeporteerden overleefden de nazi-gruwel. God kon Schiff alvast geen antwoord (meer) geven, na alles wat hij gezien had.

Lees verder

Kroniek

Ovaal biljart

Het geïllustreerde tijdschrift Het Leven maakte in augustus 1907, 110 jaar geleden, melding van een bijzondere vondst op biljartgebied, namelijk het ovale biljart. Grote voordelen: geen vermoeiende en verwrongen houdingen meer, en er zijn meer effecten en carambolen mogelijk. Het spel wordt een stuk afwisselender, zo verwacht men. Op de foto de fameuze Engelse kampioen Weiss die het nieuwe biljart probeert.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder