Stelling

Aanschouwelijke geschiedenis begint onder je eigen voeten

Stem

Agenda

Rondjes om de kerk
Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.
Ballerina in oorlogstijd
Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Rondjes om de kerk

14 juni 2017 skrul

Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.

Met de naam ‘Hoogmis’ wordt verwezen naar de intensieve relatie dan wel parallel tussen de katholieke cultuur en de wielersport.
Wat de parallel betreft: in de Paterskerk vertelt een heuse kruisweg de lijdensweg van elke wielrenner. Daarnaast zijn de kapellen ingericht als pelgrimageplaatsen, die de grote wielerthema’s in beeld brengen. Zo zijn er beeldverhalen over de vroege kermiskoersen, het kluizenaarsleven van de renner, de doping als zonde – die geheel in de katholieke traditie wordt gevolgd door biecht en vergeving – en de bijgelovigheid van veel coureurs.
En het noodlot. Helaas. Het tragische verhaal van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré uit Roeselare, die tijdens een kermiskoers in 1971 op 22-jarige leeftijd verongelukte, is slechts een pagina uit een lang en zwart boek, waar meer recent ook Wouter Weylandt (2011) en Fabio Casartelli (1995) in zijn opgenomen. De restanten van Monseré’s fiets – stuur, naaf – zijn in hun stalen eenvoud aangrijpende relieken. Het centraal in de ruimte opgestelde en beeldbepalende Croix de Fer, gemaakt van talloze fietsframes, is daarmee een net zo imponerend als duister symbool.

 

Lijdensweg van het wielrennen. Statie XIII: Jezus wordt van het kruis gehaald. (Wielermuseum Roeselare)

 

Gelukkig is er veel afleiding in de Paterskerk. De enorme verzameling wielertricots (‘wielergewaden’) die achter het altaar hangen vormen samen met de vele racefietsen (‘peloton van wielergoden’) een eregalerij, waarin sportgeschiedenis en nostalgie samenkomen. Sommige van deze heiligheden zijn al bijna honderd jaar oud, maar iedere wielerliefhebber bezit natuurlijk een absolute leeftijd en zal het shirt van zijn of haar leven meteen herkennen.
Misschien is het geheim van wielrennen wel dat wielrenners ondanks hun uitzonderlijke prestaties zo benaderbaar zijn voor de volgers. Zij zoeken naar moddersporen, voelen aan de trappers en kunnen het zweet bij wijze van spreken ruiken. Ondertussen dromen ze van grote overwinningen, want de identificatie met de wielrenner is slechts een kwestie van trappen. Koers is religie gaat over heroïek en dood, straf en vergiffenis, roem en afzien in zowel de smalste als breedste zin van het woord. Wielrennen – cultuur of niet – is het leven zelf, elk seizoen opnieuw.
(Jaap Krol)

Roeselare (B)
Wielermuseum/Paterskerk
Delaerestraat 33
0032-51 26 96 00
www.koersisreligie.be
Koers is religie. Tot eind 2017, ma-zo 10-17, open op feestdagen (vanaf oktober ma-za 10-17)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Meer dan een ‘liekeszanger’

‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen – dans cette nuit j’ai envie de me perdre’. Het allerbekendste nummer van Wannes Van de Velde (1937-2008) typeert deze artistieke duizendpoot ten voeten uit. Hij was een rusteloze, heel gevoelige ziel die ervan hield om in ‘zijn’ kosmopolitische Antwerpen rond te dolen en daar inspiratie op te doen voor een indrukwekkend oeuvre van teksten, liederen en tekeningen.

Lees verder

Kroniek

Grutte Pier belegert Medemblik

In juni 1517, 500 jaar geleden, slaat Pier Gerlofs Donia het beleg voor Medemblik. Het landsdeel heet West-Friesland, maar behoort tot Holland. Voor Donia, vanwege zijn enorme gestalte bekend als Grutte Pier, is dit vijandig gebied. Zijn leger, de ‘Arumer Zwarte Hoop’ vocht tegen de Hollanders, die met de Saksen zijn Friesland aanvielen, zijn dorp hadden geplunderd, zijn vrouw hadden vermoord. Feitelijk is hij een vroege verzetsstrijders tegen de Habsburgers.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder