Stelling

Trump en de Brexit helpen de Europese Unie er weer bovenop

Stem

Agenda

Madyol opgehangen
Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur. In opdracht van graaf Cavens realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn ze te zien.
Historisch paardenspektakel
Volgend weekeinde (19/20 augustus) organiseert het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een groot paardenevenement. Naast een show met onder andere Romeinse ruiters, ridders en het Korps Mariniers is er ook aandacht voor verschillende paardenrassen en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tijdens ‘Te Paard!’ ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten. Naast een show in de arena zijn er demonstraties waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid ‘tentpegging’ en polo.

Rondjes om de kerk

14 juni 2017 skrul

Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.

Met de naam ‘Hoogmis’ wordt verwezen naar de intensieve relatie dan wel parallel tussen de katholieke cultuur en de wielersport.
Wat de parallel betreft: in de Paterskerk vertelt een heuse kruisweg de lijdensweg van elke wielrenner. Daarnaast zijn de kapellen ingericht als pelgrimageplaatsen, die de grote wielerthema’s in beeld brengen. Zo zijn er beeldverhalen over de vroege kermiskoersen, het kluizenaarsleven van de renner, de doping als zonde – die geheel in de katholieke traditie wordt gevolgd door biecht en vergeving – en de bijgelovigheid van veel coureurs.
En het noodlot. Helaas. Het tragische verhaal van Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré uit Roeselare, die tijdens een kermiskoers in 1971 op 22-jarige leeftijd verongelukte, is slechts een pagina uit een lang en zwart boek, waar meer recent ook Wouter Weylandt (2011) en Fabio Casartelli (1995) in zijn opgenomen. De restanten van Monseré’s fiets – stuur, naaf – zijn in hun stalen eenvoud aangrijpende relieken. Het centraal in de ruimte opgestelde en beeldbepalende Croix de Fer, gemaakt van talloze fietsframes, is daarmee een net zo imponerend als duister symbool.

 

Lijdensweg van het wielrennen. Statie XIII: Jezus wordt van het kruis gehaald. (Wielermuseum Roeselare)

 

Gelukkig is er veel afleiding in de Paterskerk. De enorme verzameling wielertricots (‘wielergewaden’) die achter het altaar hangen vormen samen met de vele racefietsen (‘peloton van wielergoden’) een eregalerij, waarin sportgeschiedenis en nostalgie samenkomen. Sommige van deze heiligheden zijn al bijna honderd jaar oud, maar iedere wielerliefhebber bezit natuurlijk een absolute leeftijd en zal het shirt van zijn of haar leven meteen herkennen.
Misschien is het geheim van wielrennen wel dat wielrenners ondanks hun uitzonderlijke prestaties zo benaderbaar zijn voor de volgers. Zij zoeken naar moddersporen, voelen aan de trappers en kunnen het zweet bij wijze van spreken ruiken. Ondertussen dromen ze van grote overwinningen, want de identificatie met de wielrenner is slechts een kwestie van trappen. Koers is religie gaat over heroïek en dood, straf en vergiffenis, roem en afzien in zowel de smalste als breedste zin van het woord. Wielrennen – cultuur of niet – is het leven zelf, elk seizoen opnieuw.
(Jaap Krol)

Roeselare (B)
Wielermuseum/Paterskerk
Delaerestraat 33
0032-51 26 96 00
www.koersisreligie.be
Koers is religie. Tot eind 2017, ma-zo 10-17, open op feestdagen (vanaf oktober ma-za 10-17)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Verslag van een helletocht

Waarom hebben zij het niet overleefd en ik wèl? Die ene vraag heeft overlevenden van de nazi-kampen de rest van hun leven bezig gehouden. Zo ook Tobias Schiff (1925-2000), een Joodse tiener uit Antwerpen die in augustus 1942 op transport werd gezet. Acht van de duizend gedeporteerden overleefden de nazi-gruwel. God kon Schiff alvast geen antwoord (meer) geven, na alles wat hij gezien had.

Lees verder

Kroniek

Ovaal biljart

Het geïllustreerde tijdschrift Het Leven maakte in augustus 1907, 110 jaar geleden, melding van een bijzondere vondst op biljartgebied, namelijk het ovale biljart. Grote voordelen: geen vermoeiende en verwrongen houdingen meer, en er zijn meer effecten en carambolen mogelijk. Het spel wordt een stuk afwisselender, zo verwacht men. Op de foto de fameuze Engelse kampioen Weiss die het nieuwe biljart probeert.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder