Stelling

Aanschouwelijke geschiedenis begint onder je eigen voeten

Stem

Agenda

Rondjes om de kerk
Omdat het officiële wielermuseum te Roeselare wegens verbouwing is gesloten, is er in de naburige Paterskerk een speciale tentoonstelling te zien: Koers is religie. Tot in ieder geval eind 2017 wordt hier de geschiedenis van het wielrennen van een religieuze dimensie voorzien. Nederlanders zijn altijd een beetje jaloers op de Belgische wielercultuur. De enige klassieker van betekenis, de Amstel Gold Race, heeft geen enkele bijnaam, terwijl de Ronde van Vlaanderen liefkozend ‘de Ronde’, ‘Vlaanderens Mooiste’ of ‘de Hoogmis’ wordt genoemd.
Ballerina in oorlogstijd
Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Ballerina in oorlogstijd

14 juni 2017 skrul

Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Audrey Hepburn (1929-1993) was actrice, model en danseres. Ze speelde in films als Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964) en won talloze grote prijzen. Na haar loopbaan werd ze ambassadeur voor Unicef. Hepburn was dochter van Joseph Hepburn-Ruston, de leider van de British Union of Fascists. Ook haar moeder, baronesse Ella van Heemstra, was tijdens haar huwelijk actief lid van deze partij. Na haar scheiding vertrok ze naar het nog neutrale Nederland, waar ze tussen 1939 en 1945 met haar kinderen achtereenvolgens in Arnhem en Velp woonde.

 

De expositie in het Airborne Museum vertelt vooral hoe mensen in een oorlogssituatie de regie over hun leven trachtten te behouden. De ambitieuze Van Heemstra wilde het beste voor haar dochter en gebruikte hooggeplaatste relaties, ook pro-Duitse, om haar balletcarrière te stimuleren. Hoewel het ingekleurde verhaal ons anders wil doen geloven, laten de door de familie beschikbaar gestelde jeugdfoto’s, kindertekeningen en persoonlijke objecten zien hoe ‘gewoon’ het leven van de jonge Audrey eigenlijk was.
(Jaap Krol)

Arnhem (NL)
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Utrechtseweg 232 Oosterbeek
0031 26 33 37 710
www.airbornemuseum.nl
Moederliefde – Ella en Audrey. Tot en met 20 augustus, ma-zo 10-17


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Meer dan een ‘liekeszanger’

‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen – dans cette nuit j’ai envie de me perdre’. Het allerbekendste nummer van Wannes Van de Velde (1937-2008) typeert deze artistieke duizendpoot ten voeten uit. Hij was een rusteloze, heel gevoelige ziel die ervan hield om in ‘zijn’ kosmopolitische Antwerpen rond te dolen en daar inspiratie op te doen voor een indrukwekkend oeuvre van teksten, liederen en tekeningen.

Lees verder

Kroniek

Grutte Pier belegert Medemblik

In juni 1517, 500 jaar geleden, slaat Pier Gerlofs Donia het beleg voor Medemblik. Het landsdeel heet West-Friesland, maar behoort tot Holland. Voor Donia, vanwege zijn enorme gestalte bekend als Grutte Pier, is dit vijandig gebied. Zijn leger, de ‘Arumer Zwarte Hoop’ vocht tegen de Hollanders, die met de Saksen zijn Friesland aanvielen, zijn dorp hadden geplunderd, zijn vrouw hadden vermoord. Feitelijk is hij een vroege verzetsstrijders tegen de Habsburgers.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder