Stelling

Trump en de Brexit helpen de Europese Unie er weer bovenop

Stem

Agenda

Madyol opgehangen
Sinds juni 1815 heeft het slagveld van Waterloo talloze artiesten aangetrokken. Boerderijen, paden, gehuchten en soldaten zijn al eindeloze keren getekend en geschilderd geweest en vertellen reeds tweehonderd jaar lang het bloedige avontuur. In opdracht van graaf Cavens realiseerde kunstenaar Jacques Madyol (1871-1950) een reeks schilderijen die de verschillende plekken en de hoofdrolspelers van de beroemde slag illustreren. Voor het eerst sinds een halve eeuw zijn ze te zien.
Historisch paardenspektakel
Volgend weekeinde (19/20 augustus) organiseert het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg een groot paardenevenement. Naast een show met onder andere Romeinse ruiters, ridders en het Korps Mariniers is er ook aandacht voor verschillende paardenrassen en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tijdens ‘Te Paard!’ ontdekken bezoekers de rol van het paard binnen de krijgsmachten. Naast een show in de arena zijn er demonstraties waaronder een obstakelproef, bereden wapenvaardigheid ‘tentpegging’ en polo.

Ballerina in oorlogstijd

14 juni 2017 skrul

Over filmster Audrey Hepburn gaat het verhaal dat ze betrokken was bij het Arnhemse verzet. Zo zou ze tijdens Operatie Market Garden onder andere koerierster voor de geallieerden zijn geweest. Een misvatting, zo blijkt uit archiefonderzoek van het Airborne Museum. Toch is de tentoonstelling 'Moederliefde – Ella en Audrey' geen rectificatie.

Audrey Hepburn (1929-1993) was actrice, model en danseres. Ze speelde in films als Breakfast at Tiffany’s (1961) en My Fair Lady (1964) en won talloze grote prijzen. Na haar loopbaan werd ze ambassadeur voor Unicef. Hepburn was dochter van Joseph Hepburn-Ruston, de leider van de British Union of Fascists. Ook haar moeder, baronesse Ella van Heemstra, was tijdens haar huwelijk actief lid van deze partij. Na haar scheiding vertrok ze naar het nog neutrale Nederland, waar ze tussen 1939 en 1945 met haar kinderen achtereenvolgens in Arnhem en Velp woonde.

 

De expositie in het Airborne Museum vertelt vooral hoe mensen in een oorlogssituatie de regie over hun leven trachtten te behouden. De ambitieuze Van Heemstra wilde het beste voor haar dochter en gebruikte hooggeplaatste relaties, ook pro-Duitse, om haar balletcarrière te stimuleren. Hoewel het ingekleurde verhaal ons anders wil doen geloven, laten de door de familie beschikbaar gestelde jeugdfoto’s, kindertekeningen en persoonlijke objecten zien hoe ‘gewoon’ het leven van de jonge Audrey eigenlijk was.
(Jaap Krol)

Arnhem (NL)
Airborne Museum ‘Hartenstein’
Utrechtseweg 232 Oosterbeek
0031 26 33 37 710
www.airbornemuseum.nl
Moederliefde – Ella en Audrey. Tot en met 20 augustus, ma-zo 10-17


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Verslag van een helletocht

Waarom hebben zij het niet overleefd en ik wèl? Die ene vraag heeft overlevenden van de nazi-kampen de rest van hun leven bezig gehouden. Zo ook Tobias Schiff (1925-2000), een Joodse tiener uit Antwerpen die in augustus 1942 op transport werd gezet. Acht van de duizend gedeporteerden overleefden de nazi-gruwel. God kon Schiff alvast geen antwoord (meer) geven, na alles wat hij gezien had.

Lees verder

Kroniek

Ovaal biljart

Het geïllustreerde tijdschrift Het Leven maakte in augustus 1907, 110 jaar geleden, melding van een bijzondere vondst op biljartgebied, namelijk het ovale biljart. Grote voordelen: geen vermoeiende en verwrongen houdingen meer, en er zijn meer effecten en carambolen mogelijk. Het spel wordt een stuk afwisselender, zo verwacht men. Op de foto de fameuze Engelse kampioen Weiss die het nieuwe biljart probeert.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder