Stelling

Het Europees Parlement moet weg uit Straatsburg

Stem

Agenda

De onbevreesde leider
Het blijft een fascinerend verhaal: onder leiding van Genghis Khan (1162-1227) slaagden enkele vrij onbeduidende Mongoolse stammen erin om binnen no time vrijwel heel Eurazië te veroveren. De expositie 'Genghis Khan, wereldveroveraar te paard' in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soest toont de ongekende militaire slagkracht van de Mongolen en laat ons tegelijkertijd kennismaken met een verafgelegen en mysterieuze cultuur.
‘Geel van kleur, met scheve ogen’
Dat er ook Chinezen actief waren achter het westelijk front van de Eerste Wereldoorlog is min of meer vergeten. Honderd jaar na hun aankomst wordt hun verhaal in de Gasthuiskapel te Poperinge alsnog verteld. Wanneer China in 1917 bij de Eerste Wereldoorlog wordt betrokken, richten de Britten het Chinese Labour Corps (CLC) op om arbeidskrachten te werven.

Een nieuw oud paleis

18 mei 2017 skrul

Koning Willem-Alexander en zijn gezin hopen eind 2018, begin 2019 te verhuizen naar Paleis Huis ten Bosch. Het paleis wordt momenteel verbouwd voor 35 miljoen euro. De koning noemde het tijdstip van verhuizen terloops in het interview dat hij recent had met Wilfried de Jong ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Waar hij nu in Villa Eikenhorst boven woont en beneden werkt, wordt dat op Huis ten Bosch andersom.

‘We hebben onze privéappartementen op de begane grond met openslaande deuren naar de tuinen. Als je zo veel groen om je heen hebt, wil je daar ook echt gebruik van maken’, aldus de koning.
Paleis Huis ten Bosch werd in 1645 gebouwd naar een ontwerp van architect Pieter Post, die ook betrokken was bij het Mauritshuis in Den Haag. Het paleis moest de zomerresidentie worden van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia.
Nadien hebben verschillende prinsen het paleis bewoond. Na de Franse inval in 1795 werden alle stadhouderlijke verblijven als oorlogsbuit in beslag genomen. Huis ten Bosch werd door de Fransen geschonken aan het ‘Bataafse volk’. Het paleis werd toen nationaal bezit, en dat is het nog. Sinds koning Willem I hebben er regelmatig leden van het Koninklijk Huis in Paleis Huis ten Bosch gewoond.

 

De Oranjezaal in Huis ten Bosch is het toppunt van Gouden Eeuw-kunst in de ‘monarchale Republiek’ die Nederland van oudsher is.

 

Lood en asbest

Tussen 1950 en 1981 werd het paleis twee keer gerestaureerd. In 1981 namen de toenmalige koningin Beatrix, prins Claus en hun kinderen intrek in het paleis. Prinses Beatrix ging begin 2014 wonen in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Dat kasteeltje is een privébezit van de prinses.
Sinds het vertrek van prinses Beatrix is het paleis in renovatie. Loden leidingen moeten worden vervangen, het asbest weggehaald, houtrot opgespoord, de tuin aangepakt, de gordijnen vernieuwd, de beveiliging verbeterd. Ook zijn de gevels, de daken en het binnenwerk toe aan een grondige opknapbeurt. Verder krijgt het paleis een moderner interieur.
Na de renovatie wordt Huis ten Bosch het woon- en werkpaleis voor de koning en zijn gezin. De koning krijgt ook regelmatig internationale gasten over de vloer. Het gebouw telt daarom een aantal woonvertrekken, gastenverblijven en representatieve ruimtes. Het paleis zal na de renovatie ook weer worden gebruikt voor officiële ontvangsten, audiënties en bijeenkomsten.
(Reformatorisch Dagblad)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Glorious past geen garantie

De Brexit is sinds 29 maart 2017 officieel in gang gezet door de Britse premier Theresa May. Het belooft een spannende periode van twee jaar te worden waarbij Groot-Brittannië zijn eeuwenlange ‘perfide’ buitenlandpolitiek ten opzichte van het continent kan hernemen. Of gewoon verder zetten maar dan zonder de extra interne spanningen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Tussen 1973 en 2016 werd dat ook wel als een ‘disfunctioneel huwelijk’ bestempeld.

Lees verder

Kroniek

Zwarte sneeuw

In de loop van 1767, 250 jaar geleden, worden de stijgende graanprijzen voelbaar. Economische sectoren die toch al niet sterk waren, krijgen het moeilijk. Zo is de douane-oorlog tussen Luik en de Oostenrijkse Nederlanden weer opgelaaid. De Luikse uitvoer van ijzerstaven en spijkers naar Limburg is verboden, Brussel heft invoertaksen op ijzer uit Luxemburg. In de Luikse spijkerindustrie is de nood zo hoog dat arbeiders de smederijen vernielen. Nu zijn her en der stakingen uitgebroken, die overslaan naar Brugge, waar nieuwe technieken de lonen van de textielarbeiders hebben verlaagd. Trammelant tussen lakenfabrikanten en wolkammers deden vijf patroons besluiten om opgeteld duizend arbeiders op straat te zetten. Het zijn barre tijden.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder