Stelling

Het Brusselse Legermuseum is een onbedoelde tijdmachine, een museum-museum

Stem

Agenda

Happy days are here again
Met meer crew dan passengers aan boord was het leven op een cruiseschip in de jaren twintig en dertig een aangelegenheid voor de happy few. De expositie Cruise Away, te zien in de voormalige vertrekhal van het huidige Red Star Line Museum te Antwerpen, laat zien dat het de elite aan niets ontbrak.

Ezelshoofd duikt op

05 maart 2017 skrul

Op de Hors, aan de rand van de Texelstroom, één van de twee voormalige toegangs-zeewegen naar Amsterdam, deed Henk Wuis een bijzondere vondst. Hij vond een ezelshoofd,een tweedelig blok dat bevestigd werd op het boveneind van de ondermast en van de mars- en bramsteng. Duiker Hans Eelman is in zijn nopjes met de vondst. 'Als maritiem object uiterst waardevol. De Lengte is ongeveer 1,25 meter, het gewicht 300 kilo. Geschat wordt dat het Ezelshoofd 200 jaar oud is, Ik denk Engels.' Volgens Eelman moet er snel een beslissing gemaakt worden over wat te doen met het scheepsobject. Bij de volgende storm is hij weg. Op Facebook sprak Eelman zijn hoop al uit dat musea interesse hadden. Wordt ongetwijfeld vervolgd. {Texelse Courant)

 

(Afbeelding: Tekening met daarop het ezelshoofd. Beeld van Hans Eelman.)


Zoeken

Vul hieronder uw zoekterm in:Boekbespreking

Hij die Vlaanderen leerde lezen

De man die zijn (Vlaamse) volk zogezegd leerde lezen was Hendrik Conscience (1812-1883), ook lang een vaste waarde op de boekenlijst van menige middelbare scholier in (Zuid-) Nederland. Van het honderdtal romans dat Conscience schreef, waren er tachtig jaar geleden genoeg titels aanwezig in elke bibliotheek. Alle 19de-eeuwse genres werden door de veelschrijver Conscience gebruikt om zijn kleinburgerlijke publiek te blijven voorzien van leesvoer. Zijn historische romans zoals De Loteling of De Boerenkrijg ademen nu een gezapige rooms-katholieke levensfilosofie en neigen naar het minimaliseren van sociale tegenstellingen.

Lees verder

Kroniek

Samen

Zestig jaar geleden, op 25 maart 1957, ondertekenen België, de Bondsrepubliek, Luxemburg, Nederland, Frankrijk en Italië in Rome het verdrag van de Europese Gemeenschap plus dat van de Europese Atoomgemeenschap (Euratom) en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De Verdragen van Rome gelden als fundament van de Europese Unie.

Lees verder

Heilige van de week

Theresia van Avilla - 15 oktober († 1582)

De naam Theresia komt waarschijnlijk van het Griekse woord voor warmte, zomer, of het Griekse jageres. Misschien betekent de naam wel bewoonster van het eiland Thera, tegenwoordig Santorini.

Lees verder